• 24 februari 2017: Soorten haaruitval

24 februari 2017: Soorten haaruitval

Haaruitval is een probleem waaraan 5 miljoen nederlanders lijden. Er bestaat een aantal  soorten spontane haaruitval, die ieder een eigen patroon van haaruitval hebben.

Daarnaast kunnen ook invloeden van buitenaf overmatig haaruitval veroorzaken.

Alopecia androgenetica.
Dit is de erfelijke vorm van haaruitval die zich bij mannen en vrouwen in uiteenlopende patronen voltrekt. Bij mannen ontstaan vaak inhammen boven de slapen en een terugtrekkende haarlijn op het voorhoofd. Deze dunne plekken groeien naar elkaar toe waardoor de hele bovenkant van het hoofd dun begroeid of kaal kan worden.
Bij vrouwen voltrekt haaruitval zich veelal vanuit de midden scheiding die steeds dunner is begroeid en die breder wordt. Ook komt bij vrouwen vaker diffuus haaruitval voor. Bij deze vorm van haaruitval is erfelijk bepaald hoeveel receptoren voor het hormoon dehydrotestosteron (DHT)bij de haarfollikels groeien, hoeveel DHT iemand in de loop van zijn of haar leven heeft, hoe vitamineopname plaatsvindt enzovoort. Vaak wordt gedacht dat erfelijke haaruitval onontkoombaar is. Dat is evenwel niet het geval.

Alopecia areata
Deze soort haaruitval is vrijwel zeker een auto-immuunaandoening. Men acht het aannemelijk dat het lichaam de haren niet als lichaamseigen herkent en daarom afstoot. Op microscopisch niveau kan men rond de haarzakjes een ontstekingsreactie vaststellen. Bij Alopecia areata is er sprake van kleinere pleksgewijze haaruitval. Dit hoeft niet alleen op het hoofd plaats te vinden maar kan ook andere behaarde delen van het lichaam aantasten. Bij 5-10% van de patiënten leidt de aandoening tot volledige kaalheid van het hoofd. Dit wordt Alopecia areata totalis genoemd. In enkele gevallen, bij 1-2%, kan zelfs alle lichaamsbeharing uitvallen. Dit noemt men Alopecia areata universalis.

Telogeen defluvium
Het kan voorkomen dat er “gelijkstelling” van de haargroeifasen plaatsvindt bij alle haren. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij een stressvolle gebeurtenis die 2 tot 4 maanden heeft plaatsgevonden voordat er een diffuse overmatige haaruitval ontstaat over de gehele hoofdhuid. Dit kan leiden tot het zichtbaar worden van de hoofdhuid. Deze soort van haaruitval wordt ook wel telogeen defluvium genoemd. Bij deze vorm van overmatig haaruitval herstelt de haargroei zich na verloop van tijd vanzelf al komt het vaker voor dat een volledig herstel uitblijft.  Er wordt aangenomen dat bij deze vorm van haaruitval door de acute stress een plotselinge piek van DHT ontstaat die tot deze vorm van haaruitval leidt.

Daarnaast kan haaruitval ontstaan door invloeden van buitenaf.
Medicatie en chemokuur zijn welbekende oorzaken voor diffuus en algehele haaruitval.  Maar wist u dat het regelmatig strak vlechten en het maken van een strakke staart, veelvoorkomende oorzaken zijn  van haaruitval bij de haargrens, bij met name jongere vrouwen? Daarnaast kunnen de reguliere haarverzorgings-en stylingproducten leiden tot diffuus en plaatselijk haaruitval. Door deze producten kan irritatie van de hoofdhuid ontstaan en kunnen poriën verstoppen, hetgeen een negatieve invloed heeft op de gezondheid van de hoofdhuid. De hoofdhuid en de dieperliggende weefsellagen vormen immers de voedingsbodem van ons haar. Die voedingsbodem moet optimaal zijn onderhouden om een goede haargroei te kunnen behouden. Ook kunnen tekorten aan bepaalde voedingsmiddelen ervoor zorgen dat overmatig diffuus haaruitval ontstaat.